Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Το πρώτο σήμα του συλλόγου, φιλοτεχνημένο το 1980, από το συνάδελφο Αργύρη Λιάκο εμπνευστή και πρωτεργάτη της ιδρύσεως του Συλλόγου και πρώτο πρόεδρο. Το έργο αυτό εκτέθηκε, μεταξύ άλλων, στη πρώτη διεθνή έκθεση του Συλλόγου στο Grand Palais του Παρισιού.
Ο Π. Σ. ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝ ιδρύθηκε το 1980, έχει έδρα την Αθήνα και είναι επαγγελματικό σωματείο. Αριθμεί 160 ενεργά μέλη τα περισσότερα των οποίων είναι και μέλη του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ [ΕΕΤΕ].
Σκοπός του Συλλόγου είναι η εξυπηρέτηση και προαγωγή των ηθικών, πνευματικών, οικονομικών και γενικότερων επαγγελματικών συμφερόντων των μελών αυτού ως και η προβολή της παντίμου Βυζαντινής αγιογραφίας τόσον εις την Ελλάδα όσον και στο εξωτερικό ως τέχνης κατ’ εξοχήν Ελληνικής αλλά και εμπεριεχούσης την εικαστική βάσει πλείστων όσων μοντέρνων Ευρωπαικών ζωγραφικών κινημάτων. Οι σκοποί του Συλλόγου επιτυγχάνονται δι’ αγιογραφικών εκθέσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως και διαλέξεων, ομιλιών, άρθρων, υπομνημάτων και παντός είδους διαφωτιστικού υλικού.
Στα 24 χρόνια λειτουργίας του ο Σύλλογος διοργάνωσε άνω των 20 εκθέσεων σύγχρονης αγιογραφίας όπως:
Το 1984 και το 1989 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Ευελπίδων αντιστοίχως.
Τον Μάιο του 1989 στο χώρο της Δ.Ε.Θ., υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, όπου ο νυν μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κυρός Παντελεήμων τίμησε το Σύλλογο για τη δράση του με χρυσό μετάλλιο.
Το 1990 στα Τρίκαλα, με τη συμπλήρωση 600 χρόνων από την ίδρυση της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μετεώρων.
Το 1995 εις τον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" με την συμπλήρωση 2000 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψις του Ευαγγελιστού Ιωάννου.
Το Μάιο του 1996 στην Πάρο, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων 17 αιώνων της Εκατονταπυλιανής.
Το Μάιο του 1997 μεγάλη Έκθεση Αγιογραφίας παρουσιάστηκε από τον Π.Σ. Αγιογράφων και μια ομάδα άλλων καλλιτεχνών στο φιλότεχνο κοινό της Ρώμης. Η σημαντική αυτή διοργάνωση έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρεσβευτή κ. Φραγκούλη, και στεγάστηκε στο χώρο της πρεσβείας
Τον Οκτώβριο του 1998 επτά μέλη του Συλλόγου μας εξέθεσαν 70 περίπου έργα τους στην Εθνική βιβλιοθήκη του Santiago της Χιλής (Galeria Azul – Biblioteca Nacional) και οι δύο εκθέσεις στηρίχθηκαν οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Νοέμβριο του 1999 ο Σύλλογος διοργάνωσε την Α΄ Πανελλήνια έκθεση αγιογραφίας στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη", τα εγκαίνια της οποίας ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.
Το Δεκέμβριο του 1999 τα έργα της εκθέσεως αυτής μετεφέρθησαν στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, και διοργανώθηκε μεγάλη έκθεση αγιογραφίας από τα μέλη του Συλλόγου μας με την ευκαιρία των εορτασμών των 2000 ετών του Χριστιανισμού, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Πέρα από αυτά Αγιογραφικές εργασίες [φορητές εικόνες] πολλών μελών του έχουν γίνει δεκτές στα μεγάλα εικαστικά Σαλόνια Grand Palais [Παρίσι], ARTINTER [Μασσαλία], ΑΙΧ-ΕΝ-ΡRΟVΕΝCΕ Αβινιόν, [Ισπανική] Βαρκελώνη, Κύπρο, Φιλανδία, Η.Π.Α., Σερβία, Κεντρική Αμερική, Καναδά και αλλού, όπου απέσπασαν διακρίσεις και βραβεία.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ